Jeg har mange ganger diskutert «Tibake til fremtiden» trilogien med ihuga filmfans som nekter å akseptere at tospannet Spielberk/Zemeckis kunne ha regnet feil i noe så livsavgjørende som et manus til en tenåringstrilogi for barnslige voksne, men der er altså en grov bunke med logiske brister dessverre.

Man kan for eksempel fra et musikalsk synspunkt ta noe av det mest nedlatende gitt ut på film de siste 50 årene. Marty underholder sine skal-bli-etterhvert-foreldre og alle andre gjester på «Under the sea» dansen med sin versjon av «Johnny B. Goode» hvorpå Marvin Berry, bandets vokalist med nedsatt fingerferdighet grunnet et ublidt møte med en spiss gjenstand flittig benyttet for å få Marty ut av bagasjerommet på sin egen bil, ringer sin fetter – Chuck Berry – for å introdusere han til den «nye sounden» som velter ned fra scenekanten noen meter unna.

Denne sitiuasjonen er mildt sagt nedverdigende av flere årsaker. Manusforfatterne foreslår at Chuck Berry, en pionèr innen moderne rock’n’roll og som farget entertainer i den amerikanske musikkhistorien, stjal sine ideer fra en 17 år gammel hvit tenåring som reiste tilbake i tiden for å spille Berrys egen musikk for han før han selv skrev den. Selv om vi parkerer paradoksene et øyeblikk så er dette ganske fornærmende overfor den samme Chuck Berry. Videre, vi blir ledet til å tro at Berry ikke bare benyttet den «nye sounden» som inspirasjon, neida – han fullt ut stjal hele idèen for «Johnny B. Goode» – og det etter å ha hørt halve sangen pr telefon i 1955. Nå var ikke jeg født i 1955, men jeg vet som et faktum at ingen telefon i 2011 kan gjengi musikk 20 meter unna tilnærmelsesvis så bra at det lar seg gjøre å transkribere musikk ut fra det, så i den sammenhengen finner jeg det ytterst begrenset sannsynlig at Chuck Berry kunne ha hørt noe annet en skurrende støy blandet med ymse lyder, med andre ord mager næring for noen som skal kunne plukke ord og toner med nøyaktighet.

Vel, når nå dette er sagt så har flere analysert disse viktige og grensesprengende kulturelle minnesmerkene til filler og hvis du er en tidslinje entusiast så kan du sjekke ut blandt annet en skremmende innholdsrik artikkel om dette på Wikipedia. Og jeg trodde jeg var sær?

Jeg klarer da uansett ikke la være å irritere meg over at den tredje og avsluttende filmen er å betrakte som unødvendig påfyll, staffasje for å kunne flytte masse sketsjer, Marty & Doc (og endelig – ZZ Top) til et scenario i det gode, gamle, ville vesten.

Hva er problemet? Mot slutten av film 2 så blir Doc anno 1985, som sitter i tidsmaskinen i 1955, truffet av lynet, som igjen sender han hundre år tilbake i tid. Han postlegger der et brev som Marty får 100 år etter (for oss øyeblikket etter siden vi ikke har forlatt 1955). Brevet inneholder instruksjoner om hvor tidsmaskinen står gjemt og forklarer at den må repareres pga lynnedslaget. Marty tar med maskinen til Doc anno 1955. Kort fortalt, Doc anno 1955 klarer brasene, fikser maskinen, og på tross av alle advarsler velger Marty å reise til Doc anno 1985 som befinner seg i 1855.

Hvis du ennå henger med så kommer problematikken her.

Maskinen havner midt i en flokk med indianere, nærmere bestemt en flokk med hester med individuelle indianere på ryggen, som blandt annet treffer den blottede drivstoff slangen på tidsmaskinen – noe som igjen fører til at bilen/maskinen går tom for drivstoff. Resten av fimen baserer deg mer eller mindre på hvordan våre venner Marty & Doc skal klare å få denne doningen opp i de sedvanlige 88 mph som er påkrevd for å reise i tid med en Delorean sportsbil. Siden drivstoff ikke er allemannseie i 1855 er dette en noe krevende oppgave. Unger – ikke prøv dette hjemme…

Så kommer da mitt store spørsmål. Hva med drivstoffet som var i maskinen som bragte Doc til 1855. I hele film 3 er vi i en situasjon hvor det pr definisjon er 2 tidsmaskiner til stede i 1855. Selvsagt kan de ikke bruke den andre, det vil skape et tidsparadoks som umuliggjør Martys tilstedeværelse i 1855 – men de kunne da med enkelthet ha brukt drivstoffet? Vel, den biten med toget var mye mer underholdende 😉

Alle disse og flere andre spørsmål kan saktens ødelegge mang en god pizza & popkornkveld 🙂

Han en fin helg!

HP